Autor Tema: Znak obvezno zaustavljanje  (Posjeta: 342 )

SiguranVozac

• Administrator
  • Newbie
    • Email
Znak obvezno zaustavljanje
« : Siječanj 24, 2010, 10:59:34 pm »
Treba li zaista na raskrižju postupiti prema značenju prometnog znaka „Obvezno zaustavljanje“ i potpuno zaustaviti vozilo? Je li takvo postupanje doprinos većoj sigurnosti ili predstavlja nepotrebno usporavanje prometnih tokova i samim time i opasnost?
Čini mi se da većina vozača ne zaustavlja vozilo u takvoj situaciji već postupa kao kada dolazi sporednom cestom označenom trokutom s vrhom prema dolje – „Raskrižje s cestom s prednošću prolaska“.

jedan_019

• Administrator
  • Newbie
    • Email
Odg: Znak obvezno zaustavljanje
« Reply #1 : Siječanj 25, 2010, 11:50:58 am »
Na jako puno raskrižja su ta dva znaka (znak "Obvezno zaustavljanje" i "Raskrižje s cestom s prednošću prolaska") krivo stavljena, tj. zamjenjena. Tamo gdje, npr. nije potrebno skroz zaustaviti vozilo kako bi se uključili na glavnu cestu, stavljen je znak "Obvezno zaustavljanje" i vozači iako stoji taj znak ne stanu, jer ulaz je pregledan i nema potrebe za stajanje.

Možda su to stari znakovi, znakovi koji čekaju da ih djelatnici promjene i zamjene sa odgovarajućim znakom, a možda će i dalje zbunjivati vozače koje nemaju potrebe stati na znak "STOP" tamo gdje ne trebaju.  :)

lagradic

• Newbie
  • *
    • Email
« Reply #2 : Siječanj 27, 2010, 08:30:28 am »
Mislim da je tu stvar u preglednosti raskrižja, kao i karakteristikama prometnice na koju se vozač uključuje, ako je promet glavnom cestom konstantno povećan, naravno da je stati obavezno, ali ako se radi o manje opterećenim prometnicama i ako je osigurana dovoljna preglednost i sigurno uključivanje u promet, mislim da je znak STOP suvišan. To je moje skromno mišljenje!
Tko želi nešto naučiti, naći će način; tko ne želi, naći će izliku.

jure

• Newbie
  • *
« Reply #3 : Lipanj 09, 2010, 08:08:58 pm »
Kod svakoga znaka "STOP" obvezno se moramo zaustaviti: neposredno ispred zaustavne "STOP crte", ako je izvučena, a ako ne, onda u zoni preglednosti,